Installation

En stor fördel med Allvärmeteknik är att du får en leverantör som också tar ansvar för att installera värmepumpen.
Våra montörer är duktiga fackmän med rätt behörighet. De vet hur allt ska göras för att systemet ska fungera på bästa sätt.

Ett nytt, energisnålt värmesystem.

Vi följde med vid en installationsgenomgång, en av Allvärmetekniks montörer, under en dag på jobbet. Det blev en utflykt till Hjo vid Vätterns strand, en soligt vacker försommardag.
Redan på eftermiddagen kommer den trevliga bostaden att ha en installerad luftvärmepump som sänker kostnaderna rejält när kylan kryper inpå knuten till hösten.


Så här går det till att installera en luft/luftvärmepump

1

Klockan är 09.00 när Anders parkerar hemma hos Johnny Bergh och Barbro Eriksson. Dagen börjar med att man diskuterar var luftvärmepumpens delar ska monteras.

2

Man kommer överens om en bra placering för montering av luftvärmepumpen och och Anders kan börja dagens arbete.

3

Inomhusdelen av luftvärmepumpen kommer att sitta ovanför entrédörren, så att värmen ska spridas jämnti alla utrymmen. När Anders fått fästet på plats kommer man strax överens om hur rörsystem och ledningar ska dras på bästa sätt.

4

Med håltagningen genom ytterväggen förbereds de förbindelser som behövs mellan inomhusdelen och utomhusdelen. Klockan 10.30 bjuder Barbro på kaffe på verandan och konstaterar att arbetet ser ut att gå bra.

5

Tack för kaffet, dags att koppla ihop enheterna med varandra och få klart installationen av värmepumpen. Från inomhusdelen dras signalkabeln som sköter strömförsörjningen till utomhusdelen. Köldmediet cirkulerar i två inkapslade rör som först ansluts till inomhusdelen. En separat dräneringsslang transporterar ut kondens som uppstår när anläggningen används som luftkonditionering under varma dagar.

6

När alla kablar och ledningar är dragna tätas genomföringen effektivt med expanderande fogskum som gör väggen lika tät som den var innan.

7

Efter ett kort lunchuppehåll med rökt Vätterröding nere vid hamnen är det dags för Anders att få utomhusdelen på plats. Han börjar med att montera konsollerna på väggen. Den utvändiga strömbrytaren är en obligatorisk säkerhetsanordning.

8

Det är viktigt att utomhusdelen placeras med den rätta lutningen bakåt, för att fungera på bästa sätt. När rörsystemet anslutits till utomhusdelen återstår ett av de viktigaste momenten, rörledningarna ska vakuumsugas. Noggrannhet medför längre livslängd för anläggningen.

9

Ledningarna där köldmediet ska cirkulera måste bli helt fria från luft. Luften innehåller alltid fukt och den kan påverka kompressorns prestanda. Anders är mycket noggrann i det här momentet och hans yrkesvana gör honom säker på sin sak när han ansluter köldmediekretsen. En leverans från Allvärmeteknik ska alltid hålla högsta kvalitet, så enkelt är det!

10

Dagens arbete är utfört. Luftvärmepumpen är på plats, intrimmad och klar att användas. Anders Stenström kan tacka för sig, i morgon väntar en ny familj på sin installation.

Installation
Behöver du hjälp?

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig för att boka en kostnadsfri energirådgivning.Eller ring oss direkt på 0123 - 20 000